Assalamualaikum! Ok,
seperti yang dijanjikan…
STRAWBERRY
OREO CHEESE CAKE!
[atau apa-apa jelah
nama yang kalian nak letak. Guna nama sendiri pun boleh hokkey!]
250 gram cream cheese
1 bekas
standard yogurt (depends kalian nak guna perasa apa.)
1
bungkus kecil biskut oreo!
1 sudu
makan jus lemon. (Sha guna jus limau kasturi je pun. Hahaks)
1
setengah sudu makan gelatin yang dah dicairkan
Base.
Serpihan
biskut
Butter secukup biskut.
Cara
buat base.
Kalian
hancurkanlah biskut tu jadi serpihan, cam tepung tu pun ok sangat dah! Cairkan Butter sebanyak mungkin asalkan anda
rasa butter tu cukup untuk membekukan
biskut yea! Haritu Sha gunakan Biskut Marie. Nak guna Biskut Tiger boleh, Oreo
boleh, biskut Nestum boleh jugak kalau dah terlebih duit dalam poket tu nak
buat base pakai biskut Nestum! Hoho..
Dah hancurkan biskut, cairkan butter. Masukkan dalam acuan yang kalian nak
gunakan untuk kek ya! Boleh masukkan dalam peti ais dah ni.
Sha nasihatkan cover Loyang atau bekas yang kalian
gunakan untuk acuan dengan aluminium foil
supaya cheese tak melekat pada bekas
dan senang nak keluarkan dan potong kek tu nanti. Haritu sha guna ¼ biskut Marie sebagai base dengan 50 gram butter. Hasilnya? Bederai base Kek … uhuk!
Menyesal kedekut Butter. Hahaks..
Sha berharap sangat
dapat uploadkan gambar kat sini. Tapi
apakan dayaku……….
Cara seterusnya
mudah saja. Since mixer SINGER ibu
tak boleh bergerak pada kadar perlahan dan sederhana, maka Sha rela menggunakan
tangan untuk mengepuk cream cheese tu.
Oleh itu ya puan-puan dan tuan-tuan sekalian, biarkan krim cheese anda berada di luar peti sejuk sejam sebelum pembikinan kek
untuk memastikan krim mudah diuruskan! Hoho..
Here we
go!!
Mula-mula
gaulkan sahaja cream cheese tu sampai dia tak berketul. Masukkan yogurt yang
berperisa. Gaul lagi. Waktu ni dah nak keluar muscle dah ye kat tangan tu.
Lepastu bancuh gelatin guna air suam, kasi gelatin tu larut semua then masukkan
dalam adunan. Rata-rata ye gaul tu. Boleh lah masukkan barang sesudu jus lemon
anda ke dalam adunan. Kalau nak bercorak2 apa pun pada kek anda tu terpulang
lah yea. Pastu dah siap! Dah siap makcik-makcik sekalian!!
Sekejap
je. Percaya tak ni? Pastu dah boleh hias-hiaskan kek anda seperti Raja Sehari
yang disolek mak andam. [Pulak dah…..]. Tunggu tak lama, sejam lebih dah boleh
potong dah. Masuk dalam Peti ais yea! Bukan Oven.
Dah letak Gelatin tadi tu kan. Tapi pada Sha, it is better kalau kita biarkan kek tu dalam peti selama 3 jam
lebih kurang. Bagi base dia pun beku cantik jugak macam cheese Cake tu yea! Ihik! >< Dah siap dah! Alhamdulillah!
Selamat Mencuba. =)
TARA!!!!!!
TARA!!!!!!
He said ,
asyik masak jea, buat lah benda lain!
No comments:
Post a Comment