harap berbaloi untuk semua orang! InsyALLAH........

baca dengan hati, In Sha ALLAH berbaloi. =)

December 22, 2013

Alkalikan segala Asid!

There are times when we endure failure but it is from that failure that we learn amazing things that winners never!

have faith, ALLAH with us always! <3

December 07, 2013

Newly Wed!!

salam and hye! 
Cousin kite dah kawen okeyh! ngeh3... 

Over excited sebab memang excited bila cousin kawen. Entah ape2 kan? ngeh3...

tARA!!! 

PHOTO OF THE DAY! 

welcome to the next chapter of  your life abang n kakak! 
=)


cOMEL gileRR GUESTS BOOK mereka!

nice kan!

Eh? Roomate sapa lah ni.. dah la dia sorang je yang ikut tema. hiks!!

See mummy i macam teacher kan? haha

macam mana nak tegakkan gambar ni? Any idea?

...Darlie everyone... 


aiceh! nak jugak interframe hah. kenapa macam tembam? kenapa? kenapa? wargh!!!

oh.. ni waktu belah lelaki. Nanti kalau rajin yang belah perempuan pun Sha update. Motif? saje... ^^

Selamat pengantin baru! 

"kalaulah kahwin tu semudah apa yang dibicarakan" ~ chakLong

...wassalam...







November 26, 2013

WHAT MIRROR REFLECTS YOU.



What mirror reflects you?
It reflects what you doing 
You smile, the mirror smile 
You cry, the mirror cry
You laughs, the mirror laughs 

"Mirror mirror on the wall"
who is the prettiest lady?
the answer will be you
"Mirror mirror on the wall"
who is the happiest lady?
the answer will be you




Mahu kenal siapa diri kita? 
Pandanglah cermin. Buatlah apa saja, itulah kita. Lihat apa yang cermin pantulkan pada kornea kita bila kita senyum padanya, diri kita akan senyum kembali pada kita.Cuba marah apabila memandang cermin. Dan kita akan melihat sendiri bagaimana buruk dan sakitnya hati bila kita lihat diri kita sebegitu. Dan kita masih mahu mempamerkan air muka sebegitu di khalayak ramai? Jawapannya pasti tidak.


Carilah 'kita' dalam cermin 
bila kita jumpa
kongsikan bersama yang lain
pasti mereka juga mahu tahu siapa 'mereka'
sebab,

Bila lihat cermin
kita lihat diri kita
Bila lihat cermin
Kita lihat kita.

WASSALAM.
^^



November 09, 2013

Definisikan cantik.


Mata kasar cuma boleh lihat apa yang diluar
tidak yang di dalam.
yang di dalam tu apa pulak?
Hati.
Orang boleh nilai dia cantik
awak cantik
saya cantik
opsss!!! 
Tapi apa yang dikatakan cantik sebenarnya?

Cukup cantik dah ke kalau hati tu tidak?
Hati pun boleh cantik ke?
Boleh. 
Bila kita selalu basahkan hati dengan zikrullah.
kadang tak perlu dibibir
cukup di hati
Bila kita selalu bersangka baik
Bila kita selalu ikhlas
Bila kita selalu senyum dalam hati 
gembirakan diri sendiri
Pakailah apa pun
kalau diperhalusi yang halus
di mata kasar pun sebenarnya tidak
kalau hati yang satu tu tak boleh dicantikkan
All The Best!
Cantikkan hati, indahkan diri. 
Walau bukan dimata manusia
biarlah padaNYA sahaja.
peace! 
Salam Maal Hijrah.
=)


October 27, 2013

bila kita cuba, kita ada peluang untuk berjaya!

ASSALAMUALAIKUM WBT! 

Alhamdulillah! Akhirnya tercuri juga masa untuk menulis di sini. Eceh, bajet skema je ayat... hoho.. Sekarang ni Sha sedang menghitung hari untuk cuti pertengahan semester. Tak sabar hokkey! Dah selalu pening kepala sebab projek, assignment, dengan kuliah dan testnya. Khamis lepas last paper untuk test 1. Signal and System. Tak sabar nak cuti!!!!

Ok, cukuplah pendahuluan tentang situasi Sha seminggu dua kebelakangan ini. Berkenaan dengan projek yang Sha tulis kat sini, Sha nak promote produk kumpulan Sha yang diberi nama myHIJAB collection. Kami menjual keperluan para muslimah untuk ke kuliah dan aktiviti harian. Material pakaian yang kami sediakan adalah daripada kain cotton dan denim. Yang paling best! Kami ada variasi saiz. Umum mengetahui bahawa saiz adalah masalah utama untuk mereka yang tinggi lampai memiliki waima sepasang jubah. Tapi jangan risau! InsyALLAH! mHc sedia membantu! =) Para pelanggan hanya perlu mencuba saiz sedia ada yang kami sediakan dan kami akan membantu anda untuk mencari saiz yang sesuai. Then, the size is not a big deal anymore!

Feminin Jubah. Paling laku, laris macam pisang goreng panas-panas. =)

Jubah denim stok baru. 



myHIJAB collection ini bertulang belakangkan 6 orang mahasiswa UTHM, termasuk Sha sendiri, (keh3...), dari FAKULTI KEJURUTERAAN ELEKTRIK DAN ELEKTRONIK. See, siapa kata bisnes hanya untuk orang bisnes? Semua orang boleh ok! Setakat ini sambutan amat menggalakkan! Dalam masa dua hari sahaja 9 helai jubah untuk stok kedua sudah terjual. Alhamdulillah. Syukur sangat sebab kita nampak apa yang kita dah usahakan tu membuahkan hasil. Rasalah susahnya nak dapatkan duit, nak promote kat orang supaya beli produk kita. Ianya bukan mudah, tapi bila mencuba, kami ada harapan untuk berjaya. Percayalah! Yeah!!! Fuhh, semangat lebih ni. 

Akhir sekali, Sha sediakan link myHIJAB disini dan minta kalian lihat dan bandingkan harga kami. Sesungguhnya, ianya mampu dimiliki! =) mHc tak ada blog rasmi. Dan Sha sebagai antara 6 tulang belakang mHc hanya menggunakan blog Sha sebagai medium mempromosi. Sebarang pertanyaan berkaitan mHc boleh terus pm ke link di atas tu yea dan bukan di blog ini. ><

Sekian sahaja daripada saya, wakil myHIJAB collection,

WEAR THE CONFIDENCE! 
=) 

October 04, 2013

THE MILLION LITTLE THING.



Kita diberikan satu hati.
yang sepatutnya kita didik sebaik mungkin.
bukan untuk membina ego setinggi langit.

Kita diberikan akal,
agar dapat membezakan hitam dan putih,
supaya dapat memikirkan jalan keluar dari setiap yang kelabu.

Kita diberikan perasaan,
yang sepatutnya digunakan untuk menilai,
yang sepatutnya ditautkan dengan akal,
supaya dapat melapangkan hati.

saat bibir mengatakan segalanya indah dan baik,
hati adalah kurniaan yang menyimpan sejujurnya jawapan.

saat mata memandang tanpa belas kasihan,
mintalah padaNYA agar dilembutkan hati yang keras.

saat telinga mendengar butiran yang menyakitkan,
didiklah akal agar sentiasa memikirkan hikmah.

dan bila hati terlalu berat menanggung beban,
lembutkanlah lidah, kuatkanlah hati,
agar ditunjukkan kebenaran yang pasti.

dan bila terjatuh rebah,
tak mampu lagi untuk berdiri,
perlu menimbang hitam dan putihnya jawapan,
tak terkejar apa yang terlepas,
tersesal dengan laku yang dulu,
carilah khilaf diri yang tersembunyi.

Tanyalah pada hati sendiri,
dari mana datangnya iri dan dengki,
hingga tergadai apa yang pernah disayangi,
hingga ditinggal pada yang mengasihi,
saat jasad masih dijanjikan sebuah pelangi.


"Ada lainnya. Tak sama. Tak mungkin akan sama lagi macam dulu sebab masing-masing dah besar. Masing-masing dah ada ego sendiri yang perlu dilayan. Masing-masing dah ada prinsip hidup sendiri." ~M.K.O!

WASSALAM

September 29, 2013

Oh Mimpi!

Orang kata,
Biar mimpi sampai ke bintang.
Tapi kalau tengok balik cerita sampai ke bintang tu, 
macam tak patut pulak kan..

Memang lah kalau kita nak sesuatu tu, kita kena berusaha untuk dapatkan! tAPI janganlah sampai nak menipu-nipu semua.. kan? Eh? Ini bukan apa yang mahu dikongsikan. =.=

Mimpi. Mimpi mainan tidur. Mimpi tak bawa apa-apa tanda pun. It depends on you. What you obsess the most, what you craving the most that day, or maybe what you afraid of that day.

Kalau asyik difikir-fikirkan pun boleh jadi mimpi. 
Boleh jadi, mimpi pun mainan syaitan tau.
Jadi jaga-jaga, sebab old folks selalu kaitkan mimpi dengan kejadian2 yang sebahagian besarnya tak masuk dek akal. The best thing is, basuh kaki sebelum tidur. Ambil wudhu` sebelum tidur...

Lepastu kalau mimpi jugak dengan adanya wudhu`, barulah boleh relate sikit-sikit.
Oh my.. ape kau merapu ni? Mana storyline yang kukuh sepanjang kerja2 pembebelan dilakukan? Dah lama tak menulis, rasa janggal nak buat ayat. Never mind. hohoho

 mimpi tak boleh blah!

mimpi tu blurr...

ehem.. amboi, lawanya baju, putih sangat ni.... =.="

ADIOSS






September 08, 2013

DEKAT TAPI JAUH

A moment will be a memory.

Grab the moment! 
Make it a very memorable one!

How?
Don't be selfish.
Think positive.
Dont be too sensitive.

Adapt the difference, coz that is how life is go on.
Berada di takuk lama cuma akan buat kita old school.
Berada di takuk lama cuma akan buat kita tersisih dari yang lain.

Takuk lama yang macam mana?
Takuk lama yang menggambarkan sisi negatif kita.
Black and grey area.
Cubalah jadikannya putih.
Fake it until you make it.

SMILE! =)

September 04, 2013

KETUPAT RAYA DI AMBANG MERDEKA.

Assalamualaikum people

Pendek je entri kali ni. Nak tunjuk ketupat kat bawah tu adalah antara 3 biji ketupat yang berjaya dianyam oleh saya!!! Setelah sekian lama, saban tahun, setiap raya, tak pernah nak berjaya nye buat ketupat. Tapi, mungkin kerana hormon yang semakin matang, (entah apa2 statement), dan juga bantuan ketam2 ibu termasuk ayat2 malas dengar, Terhasil lah ketupat air tangan ku. Taraa!!!

Ehem, lulus tau!!! Jadi boleh lah up sikit dowry yea, tak semua anak dara boleh buat ketupat.
~~ceh, kalau takat tahun ni aje berjaya, tahun depan lupa, tak guna jugak ye tak? haha ~~

ibu masak-masak haritu. sedap! 

Done!
.WASSALAM.




August 25, 2013

Bila pangkal pada umur dah bertukar angka.

This entry gonna be like this...

Ehem! Umur bukan belasan tahun lagi dah,
maka timbullah soalan-soalan jenis yang er....hm.... tetttt....
Dah ada 'kawan'?
Dah ada boprens?
Sila buat2 batuk tersedak. =.="

soalan spesis ni memang popular ea bila kita dah besar?
haha, besar sangat ke?
besar kepala lagi ada.

Yang bertanya tu bukan kawan2 baya diri sendiri
orang tua... keluarga terdekat.
aiceh! Feeling2 pulak entri ni...

Kalau ditanya soalan begini jawapan piawai ialah:
"E... geli je.. ape ni... belum lah..."
"Ha? Tak ada lagila. Belum lagi..."
Perasan macam retis diserang wartawan hiburan.

Fuh!!! yang selamatnya soalan spesis tu belum dicabang2kan dengan soalan:
"Kenapa belum ada lagi?"
"Yang macam mana?"
wargh!!! rasa nak hantuk kepala je kalau soalan macam ni pun akan keluar nanti.

Eleh, kalau dengan kawan2 boleh pulak
nak yang macam tulah, tak nak yang macam ni lah..
manusia kan? Orang kata berangan tak perlukan duit
Sungguhlah manusia tu boleh hidup kalau makan angan2 je?

Mana boleh!
Tak payah nak berangan sangat! 
Hutang PTPTN keliling pinggang,
diri sendiri tu banyak lagi yang kena betulkan.
Kalau Subuh pun masih bergajah, berdinosour,
Lupakan dulu.

Waima sijil pra perkahwinan dah tergulung ditangan,
tapi kalau belum yakin boleh jadi imam sembahyang,
ketepikan dululah soal yang tu.

Kalaupun dah cukup syarat dan lampu pun dah bertukar hijau
Fikir sekejap,
Dah sedia nak berdiri atas kaki sendiri?

Kalau perasaan keluarga sendiri belum terjaga,
bayangkan nak jaga dua kali ganda perasaan orang lain yang akan jadi keluarga kita.
Similinya mudah. Kalau hati orang tua sendiri pun masih rasa susah nak jaga,
inikan pula nak jaga hati orang lain yang sebelum ni tak ada kena mengena dengan kita.

Fitrah manusia ni banyak
Chewah!!!! Ini dah jauh menyimpang siap buat drift ni.....

Mahu difahami,
tapi sendiri cakap kadang2 tak faham
mahu disayangi,
tapi kenapa diri sendiri simpan rasa dengki iri hati?
mahu kehendak dipenuhi,
tapi kenapa kadang2 keperluan tak terjangkau lagi 
dah pulun kata mahu itu mahu ini
mahu berjaya seperti orang lain,
padahal jaya yang penuh erti adalah hasil usaha sendiri
bukan dengan cara mudah.
Tiba2 rasa ada air terpercik ke muka sendiri.

Mahu rasa bahagia
padahal bahagia tu bukan hanya diertikan dengan 
harta melimpah ruah dan ketawa sepanjang hari
apa guna ketawa sakan tapi dalam hati tahan sakit sendiri
apa guna harta melimpah kalau hati tak senang
apa guna meriah menunjuk harta kalau hutang sebenarnya keliling pinggang.
Kan?

Konklusinya satu.
Mereka tanya kita jawab,
Jawab biar cantik bahasanya
jangan sampai orangkata kita kurang diajar
cantikkan budi dengan bahasa
peace!

><

ADIOS AMIGOS!




August 20, 2013

BLUEBERRY CHEESE TART uhuk uhuk...

Assalamualaikum wbt. 
Masih raya lagi ni yea. Tolong feeling sibuk sikit nak terima tetamu beraya kat rumah. =D

Raya tahun lepas ibu beli satu bekas Blueberry Cheese Tart (BCT), berapa pcs je ada dalam tu tapi mahal. Nak makan pun bajet2 sendiri takut tak sampai raya dah habis. Hahaha... Makanya Sha pun Google, You tube campur majalah dan hasilnya adalah BCT air tangan sendiri.

TART
100gm Mentega
75gm gula. (Maksudnya gula halus ya. Jangan gula yang kasar2 tu dicampakkan ke dalam adunan pulak.)
200gm tepung. (Tepung gandum je Sha guna. Jangan lupa ayak kalau tak nak menyesal. Haha!)
esen vanila standard. (1 sudu teh)
1 biji telur gred c. (Setau Sha gred C paling kecik. Kalau telur saiz besar minta dibuang sedikit telur putihnya supaya tart kita tak keras ya. Info ni dapat bila blogwalking time Google. Rasionalnya, ingat tak masa nak buat pavlova guna putih telur je? Jadi crusty kan kulitnya? Ha, macam tu lah... )

Caranya mudah sahaja, hahaha!
Putarkan gula, mentega, telur sampai sebati, masukkan esen vanila, kacau rata, masukkan tepung sedikit demi sedikit. Nak masuk semua sekali pun boleh. Kalau doh lekat pada tangan lagi, tambahkan sikit lagi tepung. sikit je tahu! Lepastu simpan dalam peti ais. Katanya doh lagi terbaik kalau simpan dulu sebelum bakar. Tak taula apa natijahnya. krik krik krik krik... Jangan lupa panaskan oven pada suhu 160 darjah.

Tak masukkan doh dalam peti ais dulu pun ok je. Makanan kan, akan diproses jua akhirnya oleh enzymes dalam perut ni. Haha! Bulatkan doh menjadi kecil2 supaya mudah nak ditekan pada cetak. Ada orang kata kalau nak tart senang keluar dari cetak, panaskan acuan dulu dalam oven, tekan garpu pada dasar tart sebelum masuk oven. Tapi bila Sha terlupa nak buat semua petua ni masa adunan kedua, tart lagi senang nak keluar. Hahahaha.... 

Bila dah tekan dalam cetak, bakar selama 20minit! Terbalikkan je cetak tu, Tart akan keluar dengan mudahnya. Cayalah!!! Kalau tak keluar, paksa dia keluar jugak!!!!

Inti. (Bukan Inti College yea.=.= )

250 gm Cream Cheese
1 biji telur gred C
Sedikit mentega. (Agak2 la dah berapa banyak lemak yang sudah dan akan diternak selama bercuti ni, lepastu pandai2 lah kira nak letak berapa banyak mentega kat Inti ni. Sha letak 1 sudu makan je.)
Gula halus 2 sudu, kurang atau ikut kesesuaian.
Blueberry Filling. (Sha rasa kalau guna jem roti biasa tu tak sedap. Pergi sahaja kedai bahan kek, cakap nak Blueberry Filling. Habis cerita. )

Cara Sha,
Masukkan semua bahan dan mengepuk bagai nak rak guna tangan sebab malas nak angkat mixer yang berat tu. (Kan puasa masa ni, excuse la sikit. hehehe)

Tapi lain kali kalau nak buat lagi Sha nak ikut cara sorang blogger ni, guna Blender basah je. Basuh bersih-bersih blender tu, masukkan semua bahan. Blend. Kalau tak bergerak, masukkan setengah cawan air suam. Mesti Filling ni lagi halus dan cantik. =)

Lepastu dah boleh picit Blueberry filling dan cover dengan cheese. Nak senang, masukkan dalam piping bagdulu. Dah siap semua, boleh decorate. Cara???
Letak setitik panjang pewarna yang dah digaul dengan sedikit cheese tadi atas tart yang dah siap. Buat la berapa banyak titik panjang tu pun, cepat2 tarik dengan pencungkil lidi atau peniti yang bersih, dari atas ke bawah titik yang panjang2 tadi. magis!!! Ada love2 pulak BCT kita. hoho.

Akhir sekali bakar dalam oven dengan suhu sama selama 5 minit sahaja. Ulang. 5 minit sahaja! Dah siap! Remeh tapi puas! Kan? Cetak ni Sha beli 1 karton rm6. Sha beli 2 karton je, jadi cuma ada 24 pcs cetak. Ulang 3 kali bakar sebab nak ganti cetak. Bahan tart tadi buat 2 kali adunan baru balance dengan Cheese. Means, 250gm Cheese tu Sha dapat 105 pcs BCT. Modal tak sampai rm30 termasuk cetak. Tapi kalau jual ni, 105 pcs tu  jejak rm100 kalau orang lain jual. Jimat kan? HAHA!! Gunalah kuasa tangan mu yang lincah di dapur. eceh.... Until then! 

Cetak tart.

Oven.

Buat bulat kecil, bulat kecil, bulat lah besar! Eh jangan! Nanti tebal sangat tak sedap!

Ini yang pertama sekali Sha buat. Tebal sangat. Jangan buat macam ni tau.

Ha, macamtu, lubangkan pakai garfu, tapi macam yang Sha kata tadi, makin tak buat,makin senang keluar pulak! hehe

Sha suka waktu ni! Main picit2 piping bag!

Dah siap decorate! Dah siap design! Sila makan. Pesakit ULSER ataupun lebih glamor mata ikan dikecualikan. keh3.... 

sekian,

WASSALAM. 

Dia macam tak lawa dan tak kemas kan? 
Sebab saya budak baru belajar la awok!!!

HARI RAYA. =)


SALAM LEBARAN!

Dah habis daya nak memikirkan kelainan ayat atau patah perkataan yang akan digunakan untuk buat entri raya, tapi macamnya tak ada. Huh... Maka, Sha mengucapkan, SELAMAT HARI RAYA kepada semua warga manusia yang mengenali empunya SYV ini dan membaca setiap bebelan beliau selama ini. =)

Do you know how picture can story everything? hehehhh... Dipendekkan cerita, tahun ni macam tahun2 sebelumnya sebab memang setiap pagi raya akan beraya kat rumah nenek. Tema baju tahun ni warna purple okeyh... 2 hari raya baru merah. Dah, cukup lah tu, tak payah nak semakkan almari dengan baju yang tak selalu dipakai.. huhu...

Rumah nenek! Psst3!! Nenek tak pakai jubah raya tahun ni. Yeay!!! ><

Adik. Sepupu. Tapi ramai lagi sebenarnya. Nak kumpul semua dalam satu gambar belum tercapai lagi yea. Minta dengan doa. Ceh, ayat ... =.=


Family. Saje biar anda teleng kepala. =.=

Inilah mokchiks!!!!! Mereka mendengar segala apa yang terkeluar dari mulut, hati dan otak tanpa kata berhenti walaupun sebahagian besarnya adalah perkara-perkara yang mustahil terjadi! Mereka ohsem!!! 

ok. Interframe sikit. Colgate, Darley, Pepsodent, ada nak offer saya buat iklan tak? Hikss!!!

Bezanya tahun ni ialah tahap kerajinan Sha yang overboard sampai buat 2 jenis kuih yang remeh temeh la kalau Sha yang 5 tahun dulu nak describekan. haha... Semperit yang dah habis sebelum raya dan Blueberry Cheese Tart yang dibuat 2 kali. Sebelum raya dan selepas raya. Fuh, semangat tak? haha.... Kata dah besar, tunjuk berani sikitlah anak dara sorang ni dah teror pakai oven! haha..masuk bakul nampaknya.. =.=

Bila Sha rajin nanti, (ehem!!! entah bila nak datangnya kerajinan yang dimaksudkan tu..) Sha nak update pasal Cheese Tart. ngeh3... Walaupun semua orang dah boleh google dan tekan saja you tube, saya peduli apa, nak jugak tulis kat sini! =D

Raya tahun ni jugak ekstra meriah u olls! Sha dapat 2 orang anak buah baru. Lalalala.... Best bila diorang balik raya, tak sunyi rumah nenek. Tahun depan mesti lagi best sebab diorang dah dapat 'kaki' mesti nak lari-lari, lepastu kalau dah pandai cakap bising je mulut sibuk nak tanya itu ini. Masa tu memang Mak Echah ni bertukar jadi garang lah! Wargh!! Rindu zaman kecik-kecik dulu... Semua orang ikut telunjuk kita. hahahahaha.. Evil laugh sikit ya tuan-tuan dan puan-puan. >< ok, Fine! tak ada kena mengena. Haha...

Cukuplah dahulu kiranya warkah dari tuan hamba untuk entri kali ini. Rasa geram sangat sebab nak tulis banyak-banyak tapi malas nak fikir ayat dan menaip. Boleh gitu? Boleh je lah kan? hehe... Sehingga bertemu lagi di lain hari! Salam manis! ** =.=" **


WASSALAM


dekad kedua di muka bumi masih dapat duit raya. ^^
Syukran! syukran!

July 25, 2013

PARCEL DAH SAMPAI!

Assalamualaikum dan salam Ramadhan. Harini dah puasa ke 16 kan? Alhamdulillah.

Hari ni nak kongsi lagi pengalaman shopping online. Hoho, macam best habis je shopping online ni. Best memang best, tapi tak tahannya bila nak tunggu parcel sampai kat rumah.

Haritu Sha ada beli novel dari JEMARI SENI. First time join online sebab dia ada buat promosi Ramadhan sampai 7 Ogos ni kalau tak silap. Em. Payment Sha buat Jumaat lepas, sampainye harini, Khamis. Tak best sikitlah. Sebab dah terbiasa dengan servis Hansaegee, kalau payment buat harini. Esok dah sampai! Sha dah 3 kali shopping kat Hansaegee, dan kesemua kalinya memang parcel sampai keesokan hari. Jadi bila tiba-tiba kena tunggu berhari-hari untuk parcel dari JS ni sampai rumah, memang jadi seorang customer yang sangat loratlah kan. Kesian staff JS tu melayan email. haha. Risau ok! Risau tak sampai!


Tapi dah sampai dah! Posmen tu siap telefon Sha sebab pihak sana tulis alamat rumah salah. Haih, Alhamdulillah posmen ni amanah dan berdedikasi tau! 

Itu antara beza servis setiap kedai online. Satu lagi, tentang baki pembayaran. Ha... Tentang pembayaran ni, Sha suka cara JS. Dia selitkan sekali dalam resit pembayaran duit baki yang Sha bank-in haritu. Manalah mesin ATM tu nak terima not RM1 dengan RM 5 kan? Huh, siapalah yang cipta! kohkohkoh! =.= 

Ini resit belian yang ditampal pada salah satu novel yang Sha beli. Di dalamnya terdapat baki duit Sha! hoyeah!

Lain daripada Hansaegee. Kalau Hansaegee, baki duit yang kita belanja tu akan dijadikan sebagai point. So, katakanlah baki pembelian terdahulu ada RM 8.50, pembelian kita yang akan datang tu akan dipotong terus daripada baki yang terdahulu. Hansaegee akan emailkan kod point kite dan kita cuma perlu tulis kod point kita pada ruangan yang disediakan di setiap summary pembelian. Kalau tak salah, point tu akan expired dalam tempoh setahun. So, mestilah pelanggan berebut2 buat kira-kira nak beli lagi sebab nak gunakan point mereka kan? Marketing Strategy yang sangat awesome!

Lagi satu, di setiap email Hansaegee ada smiley u olls! Sangat mesra pelanggan kan? Kita pun rasa bahagia je bila nak berurusan dengan mereka. Mungkin JS ada banyak sangat order dan pesanan atau memang diorang dah ditetapkan untuk berurusan secara fully formal. Em.. Husnuszon banyak-banyak!

Yang paling penting tracking number pada parcel. Hansaegee akan emailkan tracking number poslaju kita. Jadi, pelanggan boleh buat semakan setiap masa untuk tahu kat mana parcel mereka berada. Status parcel yang diupdate sendiri oleh Hansaegee juga meyakinkan. Jadi pelanggan tak tertanya-tanya...

Maka, kita sebagai pengguna perlulah mempertahankan hak kita supaya kita dapat layanan dan servis yang super terbaik daripada mana-mana kedai hatta online sekalipun. Ini sekadar pandangan. Mungkin pandangan kalian tak sama dan alasannya lagi rasional dan boleh diterima, Kan? hehehe.. 

Apa yang penting, parcel dah selamat sampai. Selamat membaca! =)


Terima kasih Jemari Seni! ^^

WASSALAM.
- Hello, Siapa ni?
+ Posmen!

July 19, 2013

shopping la shoppers!

Assalamualaikum. Salam Ramadhan. =)

Harini tak buat entri untuk kongsi resepi. Tapi hari ni nak membebel sikit tentang tajuk kat atas tu.. Shopping? Itu sinonim dengan perempuan. Harap maaf ya lelaki-lelaki di luar sana yang selalu kena heret dengan mana-mana kaum Hawa untuk temankan mereka membeli dan terus belah meninggalkan anda dibelakang membawa segala barang yang dah mereka beli tadi. SMILE LEBAR-LEBAR! 

Shopping ni bukan setakat kata nak keluar beli baju penuhkan wardrobe, nak keluar beli kasut penuhkan rak, nak keluar beli beg penuhkan almari. Nope! Girls do shopping for fun! walah la kan statement macam anak Tan Sri je... Taklah. Janganlah jadi stereotaip. Beli barang dapur pun kira shopping kan? Beli buku kat MPH pun kira Shopping apa. Pergi Jusco semata-mata nak makan kat Arena order Chicken Chop pun shopping lah tu! hahahaha!!!

Lagi-lagi nak raya ni. Agak-agaknya kenapa perempuan suka shopping? Mungkin sebab suka tengok design baru. Tak beli pun, tengok-tengok cuci mata saja dengan design semasa. FYI, I love cuci mata tengok design. Tapi kalau dah terbeli nak buat macam mana kan? ngeh3...

Since sekarang ni dah ada banyak sangat orang yang berniaga atas talian, I wonder how they tak gayat nak bukak kedai atau butik atas tali... enough merepek! senang je nak shopping. Boleh golek-golek atas tilam memeluk bantal sambil klik! klik! klik! shopping online!=.= You know, perempuan kan... Eleh, lelaki pun sama sebenarnya, tapi sangatlah jarang nak tengok butik online jual baju lelaki. Kan? Ha.. Sebab apa tau? Sebab mereka ni shopping gadgets! kamera lah, handphone, dan macam-macam lagi. Lelaki kan tak sama dengan perempuan. Haila...

Sha? Kan dah mengaku kat atas tadi tu suka tengok design je.. haha... betul ke bohong?! Kalau kata nak beli baju cantik-cantik gedevas through online ni memang tak lah. (Setakat ni, Ahaks!!!) Tapi kalau shopping facial treatment kat Hansaegee selalu lah jugak. Ada sebabnya kenapa. Kalau order online, kita boleh tengok review product dari orang ramai. Memanglah kalau nak difikir logik, boleh je product review yang negatif tu ditapis oleh pemilik produk kan? Tapi, kita boleh tengok macam mana semangatnya pengguna terdahulu nak bercerita bagai nak rak pasal produk tu. Tambah lagi kalau pengguna sebelum kita adalah orang yang serba tahu tentang kandungan dan kondisi produk yang kita nak beli ni. Sekurang-kurangnya,  kita tahu apa akan jadi dan kenapa. 

Lagi satu, pengguna ni kan bermacam-macam jenis, yang cerewet, yang tak kisah, yang baik hati nak berkongsi pengalaman menggunakan produk tu. Means, kalau tak sungguh, orang tak buat produk review tu. Kan? Lagi satu, discounts! Ehem! For students yang memang tak ada in come lagi melainkan menanggung beban hutang semuda ini, diskaun adalah sesuatu yang sangat membantu. Hoho!! Sebab tu lah Sha shopping baju waktu Happy Hour je kat Jusco. hahahahah... Kantoi disitu. sudah! sudah!!

Next, shopping online ni kita boleh buat perbandingan harga tanpa perlu ada rasa kesian pada peniaga yang mana kalau kita tak beli barang dia, tapi kita dah masuk kedai dia, taklah kita rasa macam kesian... Atau korang tak ada sifat kesian?!!! Grablah every chances yang boleh buat korang rasa lagi worth it kalau beli. Jadilah pengguna yang bijak! Cuma kalian perlu berhati-hati kalau ada barang tak sampai atau barang yang sampai tu tak sama dengan apa yang di order. Sungguh, kena betul-betul tegar nak fight balik benda-benda macam ni kalau kita tak betul-betul tengok kualiti servis sesuatu kedai tu. Em..

Itu jelah kot... Kenapa Sha buat entri ni? Sebab geram tengok design baju raya online. Tak mampu nak beli, at least mampu membebel dan memberi idea kepada yang lain tentangnya jadilah. Kan? Hahaha...

OWNER SYV NI SHOPPING ONLINE KAT SINI,



ADIOSS!!